Dim sum zijn kleine gefrituurde en gestoomde hapjes uit de Zuidelijke Chinese eetcultuur. Ze worden overal in China gegeten. De betekenis van Dim sum; ‘raak het hart’, geeft aan dat het bij deze kleine lekkernijen eigenlijk om verfijnd comfort food gaat.
Vernieuwende koks creëerden in het zuiden van China al meer dan 2500 jaar geleden honderden soorten Dim sum, van gestoomde, gebakken en gefrituurde hapjes, tot pasteitjes, noedels en cakejes. Ze kunnen zowel hartig als zoet zijn en warm of koud geserveerd worden.
In Hong Kong, Chaozhou, Hakka, Fujian en vele andere steden in de Chinese provincie Kanton, zijn Dim sum niet weg te denken. Vandaag de dag zijn ze niet alleen populair in China of Azië. Dim sum krijgen wereldwijd steeds meer bekendheid, ook in Nederland.
Dim sum worden gemaakt van deegvelletjes of van Chinese witte broodbolletjes, gevuld met een farce (vulling) bestaande uit groente, vlees, vis, lotus en rijst.
De diversiteit in smaakcombinaties is oneindig. Omdat Dim sum klein zijn, kan je genieten van een grote variëteit aan Dim sum per maaltijd.
In Hong Kong is het traditie Dim sum te eten bij de thee. Samen zijn met familie of vrienden staat hierbij centraal. Dim Sum kunnen de hele dag door gegeten worden als ontbijt, lunch of avondeten of bij de thee. Omdat ze oorspronkelijk geserveerd worden bij de thee, spreekt men in het Kantonees ook wel van Yam Cha, wat ‘thee drinken’ betekent. Dim sum en thee vormen een goede combinatie, omdat thee de spijsvertering bevordert.
Dim sum zijn ook interessant wegens de rituelen die eraan verbonden zijn. Zo wordt de thee bijgevuld wanneer men het deksel van de theepot half open laat staan. Daarnaast is in Kanton het op tafel tikken met de rechter wijs- en middelvinger een unieke manier van danken. Als je bedenkt hoe vaak thee tijdens een maaltijd wordt bijgeschonken, vormt het tikken een aanzienlijke tijdsbesparing in een luidruchtige omgeving, vooral wanneer men met iemand in gesprek is of een volle mond heeft.